Vuoden johtajakoulutus jatkuu elämän mittaisena ystävyytenä

Kun VIA Senior Leadership in Action -ohjelma 13 sai todistuksensa Barcelonan jakson jälkeen, professori Paul Strebel IMD:stä totesi, että tämä kurssi todella kommunikoi. Hän aisti vuoden aikana syntyneen yhteisen hengen, jonka osallistujat loppupuheenvuoroissa kukin vuorollaan vahvistivat; se oli vuosi johtajan elämästä kaikilla mausteilla.

Ohjelman numero 13 mukana koko SLA, seniorijohdolle ja toimitusjohtajille tarkoitettu VIA Senior Leadership in Action -ohjelma, siirtyi toiselle vuosikymmenelleen. SLA numero yksi aloitti vuonna 1998.

Päätösillallisella kerrattiin vielä vuoden huippuhetket niin Harvardissa kuin Haikossa, niin Kiinassa kuin Barcelonassakin. Puhuttavaa ja puheita riitti pikkutunneille.

Mikä VIA Senior Leadership in Action -ohjelmasta tekee niin erilaisen, että yli viisikymppinenkin innostuu niin, että puna nousee poskille? Annetaan suorien lainauksien puhua puolestaan.


”Työkaluja ja käytäntöjä muuttavia kokemuksia”

– SLAn käytännönläheisyys tekee soveltamismatkasta todella lyhyen. Vaikka olen saanut uusimpia tutkimustuloksia käyttööni ja päivittänyt teorioita, jokaisesta osiosta tulee työkaluja ja käytäntöjä muuttavia kokemuksia, täydentää rehtori Markku Kantonen Edupolista, joka tähtää 5 000 opiskelijan keskukseksi Itä-Uudellamaalla.


”Kokonaisuus ylitti reippaasti odotukset”

– Tämä vuosi ylitti selkeästi odotukset, sanoo oululaisen ICT-yhtiö CCC Corporation Oy:n toimitusjohtaja Jorma Kallio. Odotukset olivat jo ohjelmaan lähtiessä korkealla ja sen vuoksi samaan valmennukseen lähti mukaan myös yhtiön henkilöstöjohtaja Kristiina Määttä.

– Erinomainen vuosi, joka avasi johtamisen uudella tavalla ja kokonaisuutena. Saimme lisäksi monia konkreettisia työkaluja viedä ideat organisaatiossamme käytäntöön, kertoo Kristiina.

– Yhdessä osallistumisesta samalle kurssille oli merkittävää hyötyä. Näin voimme tehokkaammin varmistaa sen, että SLAn aikana käynnistetty yhtiön strateginen kehitysohjelma saadaan hyvään vauhtiin, päättää Kristiina. CCC vie strategiansa käytäntöön hyödyntäen täysimääräisesti Vision Into Action -konseptia. Kaikki esimiehet varustetaan yhteisillä työkaluilla.


”Äärettömän hyvää älykkyyttä ja pelisilmää”

– Minä todella nautin siitä tavasta, jolla esimerkiksi näiden päivien aikana vietiin asioita läpi. Paul Strebel vie vakavia asioita perille hienolla huumorilla ja kovalla kokemuksella. Hän saa kiinni parista sanasta ja vie ajatuksia maaliin saakka. Paul on todella muutoksen huippuosaaja, sanoo Metsähallituksen strategisesta suunnittelusta vastaava Tapio Pouta. Tapio on ollut tienavaaja myös muulle Metsähallituksen seniorijohdolle tutustua ja hyödyntää VIA-konseptia.

Tapio Pouta on itse SLA 14:n osallistuja, samoin kuin Markku Kantonen. – On erinomainen idea verkottaa rinnakkain eteneviä SLA-ohjelmia keskenään. Tästä molemmat ovat samaa mieltä.

– Ajatukseni ovat nyt käymistilassa. Ja se on hyvä asia, sanoo Innofactor Oy:n toimitusjohtaja Sami Ensio ja kuvaa kaikki jakson fläpit puhelimensa kameralla. Hänelle ei riitä puhtaaksi piirretyt paperikopiot.

– Haluan prosessoida nämä ideat yhtiöni kannalta loppuun saakka, hän sanoo.

Innofactor on yksi nopeimmin kasvavia ICT-yhtiöistä Suomessa. Henkilömäärä lisääntyy suunnitelman mukaan 40 prosenttia vuonna 2010.


”Loistava kokonaisuus”

– En olisi uskonut etukäteen, että Suomesta löytyy tällainen kokonaisuus seniorijohtajalle. Vuosi on ollut fantastinen, sanoo kauppatieteiden tohtori Teemu Kokko, joka toimii Haaga-Helian vararehtorina ja vastaa sen liiketalouden koulutuksesta.

– SLAssa yhdistyy teoria ja käytäntö, oppiminen ja tekeminen. Sen vuoksi seuraavaankin ohjelmaan osallistuu Haaga-Heliasta kaksi johtajaa, Teemu jatkaa.

– Ohjelmaan on valikoitunut huippuyliopistojen parhaat professorit. Sitä täydentää kokeneiden konsulttien panos. Todella hienoa työtä, arvioi Teemu, itsekin alan ammattilaisena.


”Globaali ote auttaa lappilaista yritystä”

– Vaikka olemme keskisuuri yritys Pohjois-Suomessa, olemme kapealla toimialalla globaalisti merkittävä pelaaja, määrittää Lappset Group Oy:n toimitusjohtaja Juha Laakkonen yritystään. Lappset toimii globaaleilla markkinoilla myyden lasten leikkikenttiä puistoihin ja taloyhtiöille. Uudet markkinat avautuvat myös eri-ikäisille suunnitelluista ratkaisuista. Myydyimmät tuotteet ovat jo seniori-ikäisille kronologisesti ansioituneille kansalaisille.

– Meillä on meneillään monia strategisia liikkeitä. Olemme muuttamassa organisaatiota strategiamme näköiseksi. Digitaalinen leikkikenttä on syntynyt ja haemme sille globaalia menestystä verkottumalla uudella tavalla. Samaan aikaan toimialan konsolidointi on käynnistynyt. Haluamme olla siinäkin mukana. Tuoteportfoliomme tulee kehittymään eduksemme, Juha luettelee muutamia asioita, joihin kulunut vuosi on tuonut muutoksia.

– Nuorelle toimitusjohtajalle tämä vuosi on antanut todella paljon, pohtii Juha kokemustaan.


”Tämän vuoden yhteinen nimittäjä on muutos”

– Kun yliopistojen kiinteistöt menivät omiin yhtiöihinsä, Senaatin kiinteistökannasta hävisi lähes kolmekymmentä prosenttia, sanoo Senaatti-kiinteistöjen aluejohtaja Esko Kangaskoski Keski-Suomesta.

– Tämän kokoinen muutos pakottaa katsomaan toimintamallin, organisaation ja resursoinnin uudeksi, hän kertoo.

– Senaatti-kiinteistöjen johtoryhmästä moni on osallistunut SLA-kehitysohjelmaan. Näin johtoryhmälle syntyy yhteinen kieli, Esko kiteyttää kokemuksenaan.

Muutokset eivät tapahdu vain yksityisissä yhtiöissä. Valtio-omisteiset yhtiöt ovat samassa prosessissa.

– Kun VR vie läpi omaa muutosprosessiaan, on Transpoint Oy sen kumipyörillä kulkevana logistiikkayhtiönä mukana muutoksessa, sanoo Transpointin toimitusjohtaja Markku Henttinen. Hänen mielestään SLA antaa hyviä välineitä muutoksen hallintaan.

Johtajan oma rooli ja tyyli ovat keskeisessä asemassa, kun muutos suunnitellaan ja viedään onnistuneesti läpi, Markku pohtii muutosprosessin johtamista.


”Hyvä sekoitus teoriaa, käytäntöä ja vuorovaikutusta”

– Osaltani SLA 14 vielä jatkuu, mutta on ollut todella hieno kokemus olla ruotsalaisena johtajana suomalaisten johtajien joukossa. Kerta kaikkiaan hieno fiilis ja sopivasti on pilkahdellut myös maaotteluhenkeä.

– Minulle on tärkeää tuntea suomalainen johtamiskulttuuri, kun joudun vastaamaan juuriltaan supisuomalaisen Vapon pellettiliiketoiminnasta kansainvälisesti, kertoo Håkan Bjur Neova AB:stä näkemyksenään.

– Olen oppinut paljon. SLA on hyvin mietitty sekoitus teoriaa, käytäntöä ja aitoa vuorovaikutusta. Aitojen ihmisten kanssa siitä syntyy huippukokemus, päättää Håkan.