Johtaminen uudelle taajuudelle

Kaikkien ongelmien äiti on se, että ihminen tekee nopeita ratkaisuja nopealla systeemillään, kun hänen pitäisi prosessoida muutostekijöiden merkityksiä hitaalla systeemillään.

Kaikki yrittämisen ja innovatiivisuuden kehut ja palkinnot kerännyt Polaroid uskoi viimeiseen saakka, että meidän pitää kanniskella kopiokonetta ottaaksemme silminnähtäviä kuvia. Sen sijaan Kodak palkkasi jo 90-luvun alussa kuuluisan toimitusjohtajan Motorolasta muuttamaan filmejä keltaisissa laatikoissa myyvä yhtiö digitaaliseksi, mutta epäonnistui. Yhtiö meni konkurssiin.

Vanhat jäivät jalkoihin

Kymmenen vuotta sitten Dell esitteli upeita kasvu- ja voittokäyriään. Huipulla olivat myös HP ja Microsoft. Niillä oli resurssit, parhaista businesskouluista tulleet johtajat ja kaikki se tieto, mikä muillakin.

Kuitenkin teknologiayhtiöiltä jäi huomaamatta sukupolven suurin muutos omalla alallaan. Ne kaikki missasivat mobiilisuuden, vaikka tästä oli tieto olemassa. Lehdet, kuten Fortune, kertoivat kannessaan jo 1998, että internet muuttaa liiketoimintamallit.

Vanhat teknologiajohtajat eivät pystyneet muuttamaan johtamiskulttuuria uuden teknologian taajuudelle; tarvittiin uudenlaisia ajattelijoita ja uudenlaisia yrityksiä hyödyntämään teknologian synnyttämät mahdollisuudet.

Googlet ja yahoot kasvoivat räjähdysmäisesti ilman vanhojen yritysten resursseja. Ne muuttivat maailman.

Alas diktatuuri

Nokia on todistanut samaa transformaatiomallia, joka on tapahtunut niin monessa yrityksessä sitä ennen. Gary Hamelin mukaan johtamismallina se on kuin lainattu kolmannen maailman diktatuureilta.

Vallassaolijat estävät muutoksen toteutumista mahdollisimman pitkään. Usein sitä ei saada aikaan ilman vallankaappausta ja johtajien vaihtoa.

Forbesin tekemän selvityksen mukaan 95 prosentissa suuria yrityksiä on parhaillaan meneillään jonkin asteinen businesstransformaatio. Muodonmuutoksessa ei riitä, että tehdään strategia, on osattava taitavasti viedä se myös käytäntöön. Vaaditaan johtamismallin transformointia.

Niin johtamisjärjestelmä, johtamisprosessi kuin itse johtaminen joudutaan ajattelemaan uusiksi.

Haasteena ihminen

Ongelma taitaakin olla siinä, että johtaja on ihminen. Hänellä on oma taustansa, omat kokemuksensa, uskomuksensa ja ajattelutapansa, jotka muodostavat hänen ajattelunsa alustan. Ihminen reagoi ”nopealla systeemillä” tilanteisiin ja ongelmiin. Ihmisen ”hidas systeemi” vaatii taas ponnistelua, pohtimista ja uutta asioiden oivaltamista.

Muutoksissa nopea systeemi saa liian suuren vallan, ja menneisyys voittaa. Hitaan ajattelun hyödyntäminen on ainoa mahdollisuus muuttaa nopea ajattelu liittolaiseksi muutoksessa.

Nobelisti Daniel Kahnemanin mukaan kaikkien ongelmien äiti on se, että ihminen tekee nopeita ratkaisuja menneisyyteen perustuvalla nopealla systeemillään, kun hänen pitäisi prosessoida muutostekijöiden merkityksiä hitaalla systeemillään.

 

” Teknologia muuttaa liiketoimintamalleja.
Usein jää huomaamatta, että samalla myös
johtamisen on muututtava.”

 

 


Artikkelin voit lukea tästä (pdf) >>

Lähde: TIEKEn tiedotuslehti Tiedosta 1/2014